Chi Neng Qigong is een medische bewegingsleer bestaande uit eenvoudige, toegankelijke oefeningen. Langzame, ontspannen bewegingen worden geleid door gefocuste aandacht. Het effect is dat het hele lichaam ontspant, heelt en krachtig wordt en de geest tot rust komt.

Meestal is de aandacht naar buiten gericht, op wat in de omgeving plaatsvindt. Door de aandacht helemaal naar binnen in je lichaam te richten kun je jouw lichaamsprocessen verkennen en beïnvloeden. Door zorgvuldige observatie van de effecten van de bewegingen leer je je lichaam steeds beter kennen. Je ontdekt waar de ruimte beperkt wordt en wat het lichaam vastzet, en maakt de weg vrij voor loslaten, herstel en opbouw. Je wordt vitaler, krachtiger, soepeler, flexibeler, en meer ontspannen, bewust en geconcentreerd.

Alles is in het lichaam met elkaar verbonden: door zenuwstelsel, bloedvaten, bindweefsel, lymfevaten, etc. En natuurlijk vormen ook lichaam en geest één geheel. Dat betekent dat elke beweging, hoe klein ook, effect heeft op het gehele lichaam. We zijn ons dat alleen meestal niet bewust! Door die verbindingen kunnen geconcentreerde, gerichte bewegingen de energiecirculatie in het gehele lichaam op een zachte manier op gang brengen en versterken, ook in delen die gewoonlijk overgeslagen worden, bijvoorbeeld door fysiek ongemak of door opgeslagen associaties die steeds gemeden worden. Dit maakt de weg vrij voor zelfgenezende processen, zowel fysiek als mentaal, en brengt het hele lichaam weer in balans: tussen binnen en buiten (centreren), tussen boven en onder (geaard zijn met een helder hoofd), tussen inspanning en ontspanning.

groep (online)

Een groep biedt ruimte om wekelijks Chi Neng Qigong oefeningen te doen. Elke les is anders en biedt nieuwe mogelijkheden en invalshoeken om je lichaam steeds verder te verkennen en te oefenen. Je blijft alert op wat er zich in jou afspeelt en hebt een vast moment om spanning te ontladen en nieuwe energie op te doen. Het werken in een groep verhoogt de concentratie en daarmee de effectiviteit. Tegelijkertijd krijg je handreikingen om zelf verder te oefenen.

individueel (online)

In individuele sessies worden de oefeningen helemaal gericht op wat er zich in jouw lichaam op dat moment aandient. Er is ruimte om de effecten van de bewegingen te bespreken en uit te diepen, waardoor bewustzijn en effectiviteit groter worden. Daarbij worden de inzichten en technieken uit Chi Neng Qigong en de Commotionele Psychologie geïntegreerd.