Lichaam en geest vormen samen één gigantische en accurate database. Overal in ons lichaam gebeurt er wel wat, hetgeen omgaan met spanning zo tot een avontuur maakt. Het is immers onbekend en ongewis wat eruit kan komen, vooral ook waar het in ons organisme tevoorschijn kan komen: in zomaar een gevoel, oogwenk, onverwachte traan, teer gebaar, intieme ontmoeting, ontlast gemoed, droom die een poort opent, vergeten herinnering, of een keer weer zonder pijn...

De commotionele methode richt zich dan ook op het aangaan van dit avontuur: het letterlijk bewegen, beroeren en aanraken van processen in ons om daarmee opwinding, opschudding en een innerlijk tumult te veroorzaken.

Psychologische, fysiologische, organische, cerebrale, fysionomische, zelfs mythologische, spirituele en relationele processen worden daarmee geprikkeld om met elkaar aan een herstel te werken.

Met het doelgericht aanraken, beroeren en opschudden van weerstanden wordt commotie geprovoceerd, komt er lucht tussen onze weefsels, tussen onze bewegingen en tussen onze gedachten. Zo worden sluimerende reacties gewekt. En in essentie wordt daarmee een kettingreactie in beweging gezet. We herschrijven dan een deel van onze epigenetische imprint!

Dit resulteert in een 'catharsis', een bevrijding van spanning: het vrijkomen van energie, ontladen, ontspannen, opluchten, verademen, hervinden, openen, intimiteit, naar buiten treden, loslaten, begrijpen, verstaan, zien, ontvangen en (ver)geven.

Fysiologische processen komen daarbij vrij. Onze hersenen, organen, immuunsysteem en stresshuishouding verliezen hun belasting en krijgen opnieuw de ruimte om hun natuurlijke en gezonde gang te gaan. De vanzelfsprekendheid herneemt zijn vertrouwde loop, de mens komt thuis en het paradijs is (even) herwonnen.

lees verder: toepassing »