richard griffioen

Richard (1957) brengt mensen op liefdevolle wijze tot zichzelf. Letterlijk en figuurlijk raakt hij hen (aan), ont-spant hij hun onderhuidse blokkades en ont-wikkelt hij hen door hun wikkels eraf te halen.

ont-zenuwen

Mensen veronachtzamen hun lijf, daarmee wie zij zijn en wat zij in zich hebben. Door hun lijfelijke uitstraling niet te onderkennen, negeren zij hun betekenis en doen deze geweld aan. Hiermee wordt communicatie – wie wij in wezen zijn en wat wij ten diepste bedoelen – verhuld door louter verbaliteit en vertoon.

Door deze handicap raken mensen elkaar niet en blijven op afstand, ook ten opzichte van zichzelf. Van deze vervreemding van hun lijf krijgen zij letterlijk de zenuwen: oude (gedrag)patronen blokkeren vanzelfsprekendheid en eigenheid.

Deze blokkades ontstaan waar onbelemmerde communicatie van ieders betekenis geen kans meer krijgt, waar de interne dialoog niet meer naar buiten komt, waardoor mensen zich niet blootgeven. Richard kan letterlijk en figuurlijk van mensen zijn handen niet afhouden om hen tot hun ware zelf te brengen.

Richard wil alles weten, begrijpen, het liefst ook alles beïnvloeden. Spraak, motoriek, houding en gedrag, verleden, heden en toekomst zijn voor hem uitingen van de mens als eenheid.

Hij is afgestudeerd Master of Arts in Psychology. Zijn behoefte om alles te willen weten bracht hem op het spoor van Haptonomie, Shiatsu, Rolfing, Acupunctuur, Inspannings- en Neurofysiologie e.a.

Hij volgde een opleiding Fysiotherapie, behaalde het diploma Manuele Therapie en het 'full member exam' aan de prestigieuze Society of Orthopaedic Medicine in Londen. In 1995 startte hij voor Manuele Therapie het Medisch Centrum Ibis in Amstelveen. Verder bekwaamde hij zich op het gebied van Sportfysiotherapie en behandelt met succes bekende Nederlandse topsporters.

In 1997 startte hij Stichting SAM (www.stichtingsam.nl). Deze stichting liet kinderen met een fysieke, mentale en/of emotionele handicap Dolfijn Therapie beleven. Hier blijkt nog eens extra zijn respect voor de persoonlijke integriteit. Samen met zijn zoon Sam realiseerde hij zijn dromen en zwommen zij met dolfijnen (Dolfinarium Harderwijk).

Met Bert Terpstra ontwikkelde Richard jarenlang de Commotional Psychology, met name de beïnvloeding van neuro-fysiologsiche processen daarbinnen.