ont-zenuwen

Bert Terpstra en Richard Griffioen www.richardgriffioen.nl ontwikkelden samen de commotionele methode, met name de beïnvloeding van neuro-fysiologsiche processen in het coachen van mensen. Het oproepen en omgaan met commoties vormden jarenlang de ziel en het hart van een spannende ontdekkingsreis. Zij onderzochten en toetsten de werking en de effecten van het hanteren van commoties bij coaching van mensen tot in detail: beroering, spanning, drukte, beweging, opschudding, consternatie en gemoedsbewegingen in het lichaam.

Richard is afgestudeerd in Fysiotherapie, Manuele Therapie en Psychologie. Zijn behoefte om alles te willen weten bracht hem op het spoor van Haptonomie, Shiatsu, Rolfing, Acupunctuur, Inspannings- en Neurofysiologie e.a.

In 1997 startte hij Stichting SAM (www.stichtingsam.nl). Deze stichting liet kinderen met een fysieke, mentale en/of emotionele handicap Dolfijn Therapie beleven. Hier blijkt nog eens extra zijn respect voor de persoonlijke integriteit. Samen met zijn zoon Sam realiseerde hij zijn dromen en zwommen zij met dolfijnen (Dolfinarium Harderwijk).

In 2020 kwam zijn droom uit: hij promoveerde tot Doctor in de Antrozoologie, de wetenschap van mens-dier (human - non-human) relatie en interactie. Per 1 april 2021 is hij benoemd tot lector Animal-Assisted Interventions aan de AERES Hogeschool.

Mensen veronachtzamen hun lijf, daarmee wie zij zijn en wat zij in zich hebben. Door hun lijfelijke uitstraling niet te onderkennen, negeren zij hun betekenis en doen deze geweld aan. Hiermee wordt communicatie – wie wij in wezen zijn en wat wij ten diepste bedoelen – verhuld door louter verbaliteit en vertoon.

Door deze handicap raken mensen elkaar niet en blijven op afstand, ook ten opzichte van zichzelf. Van deze vervreemding van hun lijf krijgen zij letterlijk de zenuwen: oude (gedrag)patronen blokkeren vanzelfsprekendheid en eigenheid.

Richard brengt mensen op liefdevolle wijze tot zichzelf. Letterlijk en figuurlijk raakt hij hen (aan), ontspant hij hun onderhuidse blokkades en ontwikkelt hij hen door hun wikkels eraf te halen.