Meer dan 40 jaar bouwde Bert (1943) aan Commotional Psychology en ontwikkelde daarbinnen unieke procesmethoden en technieken. Hij zet mensen op een praktische, navolgbare en directe manier op beide benen. Hij laat zich daarbij niet leiden door de 'dramaturgie', door de buitenkant, door het gedragsmatige.

binnen-ste-buiten

Het gaat hem primair om de inhoud en richt zich op het genereren van vernieuwing van binnenuit, op wat mensen duurzaam drijft, bezielt en zin geeft. Met zijn kennis en ervaring weet hij precies de knelpunten te vinden en processen van binnenuit open te breken.

Echtheid jeukt en doet soms pijn. Wat je bent is heus niet altijd leuk en kan bij anderen zelfs weerstand oproepen. Bert waakt er zelf voor om deze weerstand weg te poetsen. Je kunt er heel goed mee leren leven. Je zult wel moeten. Anders ontnemen anderen jou je echtheid.

Echtheid is voor hem dus nooit een compromis. Juist de schijnbaar onverzoenbare spanningen in onszelf vormen vaak de sleutel tot wat je als mens karakteriseert, eigen maakt en betekenis geeft.
Echtheid kent geen tijd. Alsof we alleen maar geboren en ouder zouden worden. Het leven is immers niet een reeks van al dan niet aangename gebeurtenissen die uiteindelijk tot onze dood leiden. Maar wat dan wel…?

Zijn studie Theologie leerde hem het wezen der dingen te doorgronden. Hier kwam hij in contact met vele geestelijke, ethische en culturele aspecten van mens en maatschappij. Daar ook legde hij de methodische basis voor zijn grondige en gedegen manier om de essentie van iets te weten te komen. Zijn diagnostische wijze van kijken heeft bij hem een prominente plaats en levert betrouwbare uitvalshoeken voor actie.

Directe betrokkenheid bij maatschappelijke acties, sociaal-psychologische scholing tot groepstrainer, een langdurige, spraakmakende loopbaan als organisatie-vernieuwer, internationale ervaring en professionalisering in Humanistische Psychologie, leveren de basis voor zijn professionaliteit. Mime en Kinesiologie completeren zijn methodische bagage.